Ramon Sellas

Bloc personal del director de BalearWeb - http://ramonsellas.balearweb.net

Passat, present i futur de BalerWeb

ramonsellas | 06 Desembre, 2004 10:26 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Text complet de la conferència "Passat, present i futur de BalearWeb", que ahir vaig tenir la satisfacció d'oferir a la Balerikus Party.

PRESENTACIÓ

Hola. Moltes gràcies per la vostra assistència. Moltes gràcies també als organitzadors per donar-me l'oportunitat de participar, com a director de BalearWeb, en aquest cicle de conferències.

Des de la seva primera edició, l'any 2000, la Balearikus Party s'ha convertit en la principal trobada anual d'aficionats a la informàtica, Internet, Linux i els jocs en xarxa que es celebra a l'arxipèlag balear. Enhorabona a totes les persones que desinteressadament han fet possible aquesta cinquena edició i les anteriors. Per a mi, és una gran satisfacció ser avui aquí entre vosaltres. Teniu el meu suport i el de l'organització que represento per seguir organitzant noves edicions d'aquesta destacada iniciativa.

Espero que al finalitzar la meva intervenció podrem establir una xerrada informal per tractar els temes que siguin del vostre interès.

I sense més preàmbuls passo a tractar el tema anunciat en el títol de la conferència: "Passat, present i futur de BalerWeb".

1996-1997

A l'any 1996 n'Elena Vera i el qui us parla comencem a experimentar amb una nova tecnologia denominada Internet. Com molta altra gent, ben aviat captem el gran potencial d'aquesta nova eina i decidim iniciar amb el nom de MallorcaWeb el projecte de creació d'un portal multilingüe dedicat a l'illa de Mallorca.

La primera web que pengem a la xarxa utilitzant el nom de MallorcaWeb és a Geocities, servidor pioner en l'allotjament gratuït de webs amb el qual ens introduïm en el món de la publicació a Internet.

L'experiència és engrescadora i l'any 1997 comprem el domini mallorcaweb.com i constituïm l'empresa MallorcaWeb, SL per gestionar el portal i comercialitzar serveis d'Internet.

Inicialment, el contingut del Portal és basa en un petit directori que classifica les webs relacionades amb l'illa. Amb l'objectiu de potenciar la participació dels primers usuaris, posem en marxa una llista de distribució de correu electrònic oberta a la participació de tothom.

En aquesta primera època tenim el domini allotjat a Oninet, proveïdor d'Internet amb el qual col·laborem per desenvolupar la primera base de dades que ha de donar suport al nou directori i cercador de webs que projectem.

1998

L'any 1998 entra en funcionament el nou directori i cercador de webs. També comencem a publicar notícies, convertint-nos en el primer mitjà a les illes que ofereix continguts d'actualitat a través de la xarxa.

Entre les notícies que publiquem aquest any en destaquen algunes relacionades amb Internet com ara la investidura de Doctor Honoris Causa per la UIB de Vinton Cerf, considerat l'inventor d'Internet al haver dissenyat el protocol TCP-IP; la sortida a la xarxa de quatre diaris de les illes: primer El Mundo / El Dia de Baleares, després el Diari de Balears, seguit del Diario de Ibiza, i finalment l'Ultima Hora; o la primera emissió a través d'Internet de les rodes de premsa del Govern Balear. També tractem en diverses ocasions la popular reivindicació d'una tarifa plana de connexió a Internet.

1998 és l'any de la nostra escapada a Amèrica. M'explico, decidim moure MallorcaWeb i les webs dels nostres clients i usuaris cap un proveïdor situat als Estat Units.

Internet és en plena efervescència i des de MallorcaWeb s'inicien diverses iniciatives com la d'oferir correu electrònic gratuït als usuaris sota el domini mallorcaweb.net. També obrim l'espai de debat, actualment transformat en Fòrum, i la sala de xat.

D'altra banda, comencem a treballar amb arxius multimèdia. Realitzem la web dedicada a Biel Majoral i, amb la col·laboració de la productora Blau, oferim la possibilitat d'escoltar diverses cançons del seu primer disc en Real Àudio. La iniciativa té un cert ressò ja que, segons es diu, és la primera vegada que una ximbomba s'escolta per Internet. També, amb la col·laboració de Blau, fem un especial musical amb cançons de 10 artistes de les Illes.

Pel que fa al directori de webs finalitzem l'any amb més de mil pàgines inscrites relacionades amb Mallorca.

1999

MallorcaWeb va creixent i a principis de 1999 començem a treballar amb servidors propis. Es tracta de servidors de Cobalt Networks amb sistema operatiu Linux i software servidor Apache. Les noves màquines ens permeten oferir als usuaris l'allotjament gratuït de webs, a més de poder reforçar el servei de correu gratuït que ja venia funcionant des de l'any anterior.

És un any de reformes i projectem una nova versió del Portal amb una nova base de dades, que a més de webs ha d'incloure notícies. Amb la col·laboració de l'empresa menorquina Infotelecom, es programa la nova base de dades i a finals d'any, sota l'eslògan de Tot Mallorca a Internet, es presenta la que podríem denominar versió 3.0 de MallorcaWeb.

D'altra banda, comencem a produir amb el patrocini del Consell de Mallorca la web Teatre a Mallorca que informa de l'actualitat teatral de l'illa. També, entre altres projectes, comencem a produir l'edició digital de la revista Salut i Força.

I en l'apartat de patrocinis iniciem la col·laboració amb Softcatalà, oferint la descàrrega dels programes que tradueix l'associació, i produïm, entre altres, la web del Correllengua 1999.

Entre les notícies relacionades amb Internet que publiquem el 1999 trobem, entre altres, la de la sortida de l'edició digital del Diario de Mallorca; la de la presentació de la web feta per la UIB sobre el problema de l'any 2000 en els ordinadors; o la de la constitució de BULMA, associació creada amb l'objectiu de potenciar el software de lliure distribució.

Pel que fa al directori de webs, a finals del 1999 supera les 1.500 pàgines inscrites.

2000

Be, ja som a l'any 2000. Els ordinadors han seguit funcionant i el mon no ha parat de donar voltes. Aquest any es celebra la primera edició del Premi Web, convocat per MallorcaWeb entre els seus usuaris amb l'objectiu de promocionar els continguts relacionats amb la cultura i l'economia de l'illa de Mallorca a Internet. En aquesta primera convocatòria es presenten quinze webs. Resulta guanyadora del concurs la titulada Palma de Noche realitzada per Iker Tolosa, estudiant que actualment és professor de la UIB. Les webs que queden finalistes i que en aquesta edició també reben premi són l'associació "lavila.org" de Santa Margalida; 9D-La Novena Dimensió realitzada per Toni Burguera, un altre estudiant que actualment és professor de la UIB; ei! vine de festa, a càrrec de Jaume Vidal; Webverd, realitzada per Biel Perelló; i Música Folk de Mallorca, feta per Pep Toni Rubio.

D'altra banda, iniciem el patrocini de la web del GOB que passa a estar allotjada gratuïtament a un dels nostres servidors i col·laborem amb aquesta organització en promocionar a Internet la seva campanya de captació de nous socis titulada "El Paradís... o l'infern?". També iniciem alguns treballs per la Direcció General de Política Lingüística del Govern, entre el quals destaca la web Cinema en català a les Illes Balears dedicada a informar de la programació de cinema en català a les sales de l'arxipèlag.

De les notícies relacionades amb Internet que publiquem el 2000 son remarcables la presentació de la versió 4.7 en català del Netscape per a Linux, desenvolupada per Sotcatalà; la denuncia d'espionatge informàtic, coneguda com el cas Bitel; la celebració de la primera edició de la Balearikus Party; i la relacionada amb el popular programa d'intercanvi de música Napster, que el mes d'agost arriba als 6,7 milions d'usuaris.

A finals d'any, MallorcaWeb inicia per Nadal la tradició d'oferir una felicitació electrònica. Aquest primer any l'encarregat de realitzar la felicitació de Nadal és el dissenyador Gabriel Lacomba.

El directori de webs va creixent i finalitzem l'any amb gairebé 2.500 pàgines inscrites.

2001

Iniciem l'any 2001 amb un gran projecte. Es tracta de la creació dels portals de MenorcaWeb, EivissaWeb i FormenteraWeb en base a la versió 3.0 de MallorcaWeb, en funcionament des de 1999. Les noves edicions de Menorca, Eivissa i Formentera comencen a funcionar el mes de juliol agrupades, juntament amb la de Mallorca, sota la capçalera de BalearWeb que ofereix serveis comuns als quatre portals. El directori i cercador personalitzat per a cada una de les illes permet localitzar webs i notícies relacionades amb cada àmbit insular concret, oferint la possibilitat de refinar la recerca per municipi i per categoria.

D'altra banda, es convoca la segona edició de Premi Web. Hi participen 26 webs, resultant guanyadora la titulada Fotonatura realitzada per Miquel Angel Dora. El jurat que decideix la web guanyadora d'aquesta edició esta format pels autors de les webs finalistes de l'any 2000 i per Elena Vera, webmaster de BalearWeb. També s'incorpora al jurat, a petició de BalearWeb, el professor de la UIB Antonio Fernández Coca.

Els viatges que fem n'Elena i jo a Menorca, Eivissa i Formentera, casi sempre acompanyants de la nostra filla, comencen a ser freqüents, ja sigui per conèixer col·laboradors, realitzar reportatges o incrementar l'arxiu fotogràfic. Així, l'atemptat de l'11 de setembre a Nova York ens agafa a Menorca. Ens assabentem de la impactant notícia quan a l'horabaixa, després de visitar el Parc Natural de s'Albufera des Grau, entrem en un bar i veiem per la televisió l'espectacular caiguda dels dos edificis. Un dies després publiquem la notícia de la concentració solidària convocada davant el Consolat de la Mar de Palma en la qual el rector de la UIB fa lectura del Manifest de solidaritat amb les víctimes dels atemptats contra els Estats Units.

Entre les notícies relacionades amb Internet publicades per la nostra organització el 2001 es poden destacar, entre altres, l'arribada de l'esperat Linux 2.4; la fusió entre AOL i Time Warner; la creació de l'Observatori de la Societat de la Informació del Consell de Mallorca, la campanya impulsada per Kriptopolis contra la LSSI, o la celebració de la segona edició de la Balearikus Party.

Aquest any, els autors de la postal de Nadal són Antònia Calafat i Miquel Bordoy.

El 2001 finalitza amb més de 3.300 pàgines indexades al directori de MallorcaWeb, gairebé 1.200 a MenorcaWeb, més de 1.200 a EivissaWeb i prop de 800 a FormenteraWeb.

2002

A principis del 2002 presentem un nou webmail pels usuaris del correu gratuït que, a diferència de l'anterior, permet organitzar els missatges per carpetes, enviar i rebre missatges amb arxius adjunts i personalitzar l'entorn web amb vàries opcions, entre les quals destaca la possibilitat d'escollir l'idioma.

Durant aquest any, també presentem el Mapa d'Eivissa que il·lustrat amb prop de 200 fotografies permet accedir de forma gràfica als principals racons de la geografia eivissenca. Participa en aquest projecte el periodista eivissenc Pere Marí, aleshores coordinador d'EivissaWeb.

Una altra novetat de l'any 2002 és el canvi de servidors de BalearWeb: abandonem les màquines Cobalt, que aleshores ja havien perdut força popularitat, i optem per servidors amb més potència, que funcionen amb Redhat i tenen una interfície gràfica d'administració més avançada.

A les notícies relacionades amb Internet que publiquem el 2002 es tracten temes com la renovació de la web de la UIB, l'entrada en vigor de l'LSSI o la celebració de la tercera edició de la Balearikus Party.

Un total de 28 webs participen el el Premi Web 2002, que en aquesta edició ja es convoca entre els usuaris de les quatre illes, resultant guanyadora la web Alfonduco Edicions realitzada pel menorquí Oscar Bagur. El jurat del premi format pels autors de les webs guanyadores en anteriors edicions i per Antonio Fernández Coca i Elena Vera es veu reforçat amb l'entrada de Miquel Piulats de Softcatalà.

Aquest any, l'autor de la tradicional postal de Nadal es el dissenyador gràfic Juame Falconer.

Finalitzem el 2002 amb gairebé 4.000 pàgines indexades al directori de MallorcaWeb, 1.500 a MenorcaWeb, 1.700 a EivissaWeb i 950 a FormenteraWeb.

2003

Comença el 2003 i continuem presentant nous projectes com ara el Mapa de Formentera il·lustrat amb més de seixanta fotografies. Participa en aquest projecte l'arquitecte formenter Marià Castelló, col·laborador habitual de FormenteraWeb.

També, a finals d'any, remodelem l'espai de debat i enquesta, amb la instal·lació de l'aplicació de lliure distribució phpBB, i presentem l'Agenda d'Exposicions que informa de les principals mostres que es poden visitar als museus, galeries i centres culturals de les Illes Balears.

Informativament 2003 es l'any del No a la Guerra i des dels quatre portals es fa un ampli seguiment de les nombroses manifestacions que es convoquen a les illes en contra de la guerra a l'Iraq. També és l'any d'eleccions autonòmiques i Jaume Matas és investit president en substitució de Francesc Antich. La política de carreteres del nou govern desencadena una gran polèmica i comencen les manifestacions d'oposició com la que té lloc el mes de novembre a Sineu, coberta àmpliament per la redacció de MallorcaWeb.

La quarta edició del Premi Web incorpora com a novetats el patrocini de la Direcció General de Política Lingüística del Govern i la concessió de tres premis en lloc d'un. Es presenten al concurs 42 webs, resultant classificada en primer lloc la titulada Rata-pinyada realitzada per François O'Keeffe. Queda en segon lloc la web Serra i Costes, a càrrec de Bartomeu Santandreu, i en tercera posició la titulada Mar dels arquitectes Marià Castelló i Jaume Luis.

Aquest any, l'autor de la postal de Nadal que cada any oferim és el menorquí Oscar Bagur.

Pel que fa al nombre de pàgines indexades en acabar el 2003 tenim unes 5.000 webs a MallorcaWeb, 1.700 a MenorcaWeb, 2.000 a EivissaWeb i 1.100 a FormenteraWeb.

PRESENT (2004)

Finalment aterrem al present. L'any 2004, que encara patim i gaudim, està marcat per fets i canvis importants, com són la guerra d'Iraq, el conflicte palestí, els atemptats terroristes a Madrid, la victòria de Zapatero a les eleccions generals i la reelecció de Bush com a president dels Estat Units.

A Mallorca el fet més remarcable és la manifestació històrica en defensa del territori i el medi ambient de l'illa, seguida àmpliament per MallorcaWeb, que es celebra el mes de febrer a la Plaça Major de Palma. També cal destacar, entre els esdeveniment seguits per MallorcaWeb, la massiva manifestació del 12 de març per expressar el rebuig als brutals atemptats terroristes de Madrid.

Per la seva banda, el Premi Web, convocat per BalearWeb, arriba a la seva cinquena edició amb un record de participació: 47 webs. La web guanyadora és la titulada Sant Joan: Festes de Ciutadella de Menorca, realitzada per Oscar Barber. Queda en segona posició la web Xarxa de Biblioteques Públiques de Menorca, a càrrec de Tomeu Alorda. I el tercer premi és per la web Puig de Maria a Pollença, feta per Toni Salas.

2004 es l'any dels weblogs i BalearWeb presenta al mes d'abril un servei gratuït de blocs. Inicialment el sistema s'instal·la sobre programari de MovableType, però poc després de la instal·lació, l'empresa desenvolupadora d'aquest software decideix canviar la seva política de llicències i l'equip de BalearWeb es veu obligat a redefinir el servei. Així, el mes de juny es presenta l'anomenat Bloc de BalearWeb. El nou projecte Bloc de BalearWeb, basat en el programari de codi obert pLog, és desenvolupat conjuntament per BalearWeb i qDevel, empresa que forma part de l'equip de programació del pLog. El nou sistema web, programat en llenguatge XHTML estricte i complint les directrius WAI d'accessibilitat, compta amb un portal comunitari on surten les últimes aportacions dels diaris dels usuaris i, entre altres prestacions, ofereix l'opció d'escollir l'idioma del bloc, possibilitat d'allotjar àlbums de fitxers (fotos, documents, etc.), cercador, pàgina dedicada als enllaços preferits i calendari. El nou servei ha tingut una gran acceptació i a hores d'ara ja s'han donat d'alta gairebé 90 blocs, havent-se escrit un total de 1.466 articles.

També cal destacar que BalearWeb patrocina la cinquena edició de la Balearikus Party amb l'allotjament gratuït de la web de la trobada i amb d'altres serveis associats.

FUTUR (2005)

Pel que fa al projectes, actualment estem treballant en noves reformes que culminaran amb la futura presentació de la versió 4.0 dels quatre portals. L'objectiu és adaptar totes les pàgines als estàndards que recomana el W3C i oferir major accessibilitat i funcionalitat al sistema, requisit imprescindible per a un portal basat en els continguts i amb força trànsit. En aquesta nova versió 4.0, que esperem poder presentar a principis del 2005, es substitueix tota la programació en ASP, que fa funcionar la base de dades de webs i notícies actual, per programació en PHP combinada amb MySQL i altres aplicacions de programari lliure.

El nou Portal ofereix un nou sistema de navegació i recerca que té com a eix principal el directori de webs, però també facilita l'accés i localització de noticies, reportatges, exposicions i continguts dels blocs. Pel que fa al directori, la principal novetat es que les webs s'ordenen per ordre alfabètic i no per antiguitat com fins ara. La nova versió, a més del directori temàtic, ofereix un directori per pobles que permet navegar per les webs associades a cada municipi. També es reforma la secció de notícies, amb un arbre de navegació i un sistema de recerca propi. A més, s'ofereix la possibilitat de sindicar els titulars de les noticies en format RSS. Això vol dir, que qualsevol web podrà mostrar de forma dinàmica les noticies publicades. Un altre secció que es veu potenciada en la nova versió és la de reportatges que té l'aspiració de convertir-se en una gran enciclopèdia temàtica a Internet de cada una de les illes.

Un dels temes que ens està donant més maldecaps és el de la rellevància a l'hora de mostrar resultats de recerca de webs. És un tema que encara no tenim resolt, però estem estudiant la possibilitat de complementar el directori amb un robot d'indexació que reculli informació de les webs més enllà de la informació que manualment s'incorpora al directori. Això permetria una major precisió a l'hora d'ordenar els resultats per criteris de rellevància. Aprofitant la feina del robot indexador, estem valorant la conveniència d'oferir dos tipus de recerca de webs: una entre els recursos inscrits i classificats manualment per tema i poble; i una altra entre els continguts que captura de forma automàtica el robot indexador navegant pels continguts de les webs inscrites en el Directori. Es tracta en aquest segon cas d'oferir uns resultats semblants als de Google però totalment acotats a l'àmbit territorial que ens ocupa.

ACOMIADAMENT

Bé i fins aquí el passat, el present i el futur de BalearWeb. Espero que la xerrada hagi estat del vostre interès. Segurament no he citat moltes persones i organitzacions que durant aquest anys també han col·laborat amb nosaltres. En tot cas els hi demano disculpes. Moltes gràcies per la vostra atenció i reitero el meu agraïment als organitzadors per invitar-me a participar en aquesta cinquena edició de la Balearikus Party.

Comentaris

Fabián

Molt bona tasca

Fabián | 06/12/2004, 12:11

Feis una tasca molt bona i necessària per les illes. Enhorabona per tot el treball realitzat.
Ramon

Gràcies

Ramon | 06/12/2004, 13:12

Moltes gràcies Fabián. Ets molt amable. M'agrada molt seguir els articles que escrius en el teu bloc. Una abraçada
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb