Ramon Sellas

Bloc personal del director de BalearWeb - http://ramonsellas.balearweb.net

Llibertat de mercat o economia de privilegis

ramonsellas | 12 Desembre, 2004 20:15 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Després de la conferència titulada Passat, present i futur de BalearWeb, que vaig oferir a la Balearikus Party, es va establir una interessant xerrada amb els assistents. En aquest marc i responent algunes qüestions plantejades vaig poder fer algunes reflexions sobre diversos temes com ara el de la llibertat d'empresa. Segons vaig exposar, per poder sobreviure en un mercat cada cop més globalitzat i interdependent, les Illes Balears han d'apostar per una economia basada en la competència i eradicar per sempre l'actual economia dels privilegis imperant en alguns sectors o activitats.

L'economia dels privilegis és aquella dominada per un petit cercle de persones que amb la seva influència determinen una política intervencionista de les administracions per tal d'incrementar directa o indirectament els seus beneficis. La requalificació urbanística és el paradigma de l'economia dels privilegis. És aquí on es veu més clarament la capacitat de generar beneficis que tenen les decisions polítiques. L'economia de la competència, en canvi, és aquella on els diferents operadors econòmics desenvolupen la seva activitat en igualtat de condicions. Malgrat que en línies generals podem dir que les Illes Balears es mouen en el marc de l'economia de la competència, queden molts espais total o parcialment dominats per l'economia dels privilegis. Fomentada per les Administracions, ja sigui amb les seves decisions polítiques o mitjançant els pressupostos públics, aquesta economia basada en els privilegis compta amb tota mena de col·laboradors entre polítics, funcionaris, banquers, empresaris, professionals, intel·lectuals... i la cobertura d'uns mitjans de comunicació gairebé sempre controlats per l'Administració, o excepcionalment a l'inrevés.

Crec que l'economia dels privilegis determina en bona part la manca de diversificació econòmica de l'arxipèlag i el futur del tot insostenible que això comporta. Es potencia un tipus d'economia que necessita la incorporació de mà d'obra immigrant, posant en perill la sostenibilitat territorial, enlloc d'impulsar una economia de major valor afegit basada en la innovació, les noves tecnologies, la qualitat, el disseny i la producció artística i cultural. La supervivència d'aquesta economia feudal només pot conduir-nos, al meu entendre, cap a l'empobriment material i cultural del conjunt de la societat balear.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb